Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 20.07.2024
Okunma Sayısı : 261
Yorum Sayısı : 9
Ayşe  Tatile  Çıksın---bir  Başka  15 Temmuz  Hikayesi

Efendim, bugün hem 50 sene önce gerçekleştirdiğimiz Kıbrıs Barış Harekatında şehit olan kardeşlerimizi ve gazilerimizi analım hem de şu meşhur '' Ayşe Tatile Çıksın '' Parolası ile ilgili bir yanlışı düzeltelim.
15 Temmuz deyince aklımıza hemen 15 Temmuz 2016 Hain darbe teşebbüsü gelse de daha öncesinde 15 Temmuz 1974'de Nkos Samson adlı bir E.O.K.A' Cı şerefsiz Kıbrıs'ta darbe yaparak yönetimi ele geçirdi.
Kıbrıs Türk halkı Kıbrıs Cumhurbaşkanı olan baş Psikopos Makarios'tan çok çektiği için benim gibi henüz yirmi yaşında olan çaylaklar ve olayın vahametini anlamayanlar Makarios'un Kıbrıs'tan kaçmasını adeta bayram gibi karşıladık. Hele bir de Samson olacak alçak elinde Türk Bayrağı ile Kıbrıs sokaklarını dolaştığı için adama adeta kurtarıcı gözüyle baktık. [ Bu vesile ile 18 Yaşındakilere oy kullanma hatta milletvekilliği yapma hakkı verilmesinin ne kadar yanlış olduğunu sanırım izaha gerek yok.] Meğer şerefsiz, Türkler kendisinden korkup da köşe bucak saklanmasın diye böyle yaparmış.
Tabii ki devlet bu 15 Temmuz Darbesini yemedi. Yemesine yemedi ama garantör devletlerden İngiltere kılını bile kıpırdatmıyordu, Yunanistan'ın ise canına minnetti. Bir oldubittiyle Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamanın hayallerini kuruyordu.
İş başa düşmüştü. Türkiye kendi göbeğini kendi kesecekti. Nitekim de öyle yaptı. 20 Temmuz 1974'de Türk Askeri havadan ve denizden Kıbrıs'a çıkarma yaptı.
Dikkat edecek olursanız Ayşe'nin adını bile anmadım buraya kadar. Evet anmadım zira ''Ayşe tatile çıksın '' 20 Temmuz 1974'deki ilk çıkarmamızın parolası değildi. Pek çok vatandaşımız '' Kıbrıs Barış Harekatı '' Ayşe Tatile Çıksın.'' Parolasıyla başladı '' Dese de bu yanlıştır. Ayşe tatile çıkmadan önce Kıbrıs Barış harekatı başladı. Yani 20 Temmuz 1974'de Ayşe de tatil de söz konusu değil ama Kıbrıs'a çıkarma var.
Eee ''Ayşe tatile çıksın'' Diye bir şey yok mu?
Var... Var olmasına var da bakın ne zaman?
Türk ordusu 20 Temmuz 1974'de Kıbrıs'a asker çıkarıp Kuzeyden Güneye doğru ilerlemeye başlayınca Yunanistan'ın da İngiltere'nin de etekleri tutuştu ve Türkiye'ye yalvarmaya başladılar '' Daha fazla ileri gitme. Gel Ateşkes yapalım. '' Diye.
22 Temmuz'da Ateşkes yapıldı, 25 Temmuz'da da taraflar Cenevre'de bir konferansa davet edildiler.
Türkiye, İngiltere, Yunanistan Dışişleri Bakanları 25 Temmuz- 30 Ağustos tarihleri arasında al takke ver külah görüşmeler yaptılar ve sonunda karar verildi:
Ülkeler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 353 sayılı kararını dikkate alarak ada üzerindeki düzenin yeniden temin edileceğine ve yeniden 1960 anayasasına göre hareket etmeye karar verdiler.
Ancak?
Ancak Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafı bu kararlara uymak niyetinde değildi.
8 Ağustos 1974'de taraflar Cenevre'de ikinci kez karşı karşıya geldiler.
Türkiye'yi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Turan Güneş zamanın başbakanı Bülent Ecevit'e '' Anlaşmaya varamazsak ikinci harekatı başlatmamız gerekecek ama mutlaka dinleniyoruzdur. Bir parola belirleyelim ki düşmanlar anlamadan - gerektiğinde - ikinci çıkarmayı yapalım'' dedi.
Başbakan Ecevit ve Dışişleri Bakanı Turan Güneş, bu konuyu konuşurken Turizm ve Tanıtma Bakanı Orhan Birgit, Turan Güneş'i aradı. Hangi konuda aradığını bilmiyoruz ama bu arama Turan Güneş için bir fırsattı.
Turan Güneş, Orhan Birgit'e, Cenevre'de görüşmelerin uzayabileceğini, o sebeple kızının ve eşinin kendisini beklemeden tatile çıkabileceklerini, onlara Marmaris Tatil Köyünden bir yer ayarlanması konusunda yardımcı olunmasını rica etti.
İşte bu telefon konuşmasından hemen sonra Bülent Ecevit aynen Arşimet gibi '' Buldum '' Dedi.
Turan Güneş daha '' Sen neyi buldun? Suyun kaldırma kuvveti bulundu.'' Demeden Bülent Ecevit açıkladı:
'' Parolayı buldum. Eğer Cenevre'de işler sarpa sarar da bir anlaşma olmazsa sen bana '' Ayşe tatile çıksın'' de ben anlarım ve askeri harekatı başlatırız.''
8 Ağustos 1974'de başlayan II. Cenevre Görüşmelerinde de İngiltere ve Yunanistan sürekli estek köstek yaptı. Turan Güneş 14 Ağustos 1974'de saat 02.30'da biten ve hiç bir sonuç alınmayan görüşmeden hemen sonra Başbakan Bülent Ecevit'i aradı ve '' Ayşe tatile çıksın '' Dedi.
''Ayşe Tatile çıksın. '' Parolası alınır alınmaz sadece iki saat içinde yani 14 Ağustos 1974 saat 04.30'da II. Kıbrıs Barış Harekatı başladı.
Ayşe değil ama binlerce Mehmetçik Kıbrıs'a çıkmıştı o parola ile.
Kısaca: '' Ayşe Tatile Çıksın'' Kıbrıs Barış harekatını başlatan değil II. Barış Harekatının parolasıdır. Ancak?
Ancak '' Ben bu olayın kahramanı değilim '' Diyen rahmetli Turan Güneş'in kızı Ayşe Güneş Ayata'nın Kıbrıs Barış Harekatının kahramanları olarak zamanın başbakanı Bülent Ecevit'i, babası Dışişleri Bakanı Turan Güneş'i ve Türk ordusunu zikrederken ( Ki tamamen haklıdır ) zamanın Başbakan yardımcısı Necmettin Erbakan'ın adını zikretmemesi bence hiç yakışık almadı.
( Ayşe Tatile Çıksın---bir Başka 15 Temmuz Hikayesi başlıklı yazı Sami Biber tarafından 20.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu