Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 18.08.2024
Okunma Sayısı : 287
Yorum Sayısı : 11
7  Şubat  1923  Balıkesir
HİLAFET-HAİM NAHUM- VEHBİ KOÇ VE...5. BÖLÜM-

Mustafa Kemal Paşa 7 Şubat 1923 Çarşamba günü Balıkesir Zağnos Paşa Camiindeki nutkunu ''Benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim.'' Cümlesiyle bitirmişti.
Sonra minberden indi ve vatandaşlar sordu o cevap verdi.
Yirmi soru sordu vatandaşlar. Öncelikle tamamı Türkçe olan ve hutbeye benzeyen konuşmayı sordular. Sonra CHP'yi sordular. Sonra Lozan görüşmelerini sordular ve halifeliği sordular.
CHP ile ilgili soruya uzun uzun cevap veren Mustafa Kemal Paşa, resmi kayıtlara göre halifelikle ilgili soruya kısaca ''Türkiye değil, bütün İslam âlemine ait olan bu makama görev ve yetki vermek, Türkiye Devleti’nin yetkisi dışında ve üstündedir.'' ( Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, s. 463 ) Diye cevap verdi.
Atatürk resmi kayıtlara giren sözleriyle bana göre '' Halifelik öylesine yüce bir makamdır ki hem Türkiye, hem de tüm İslam alemine ait olan bu makama ''Senin görevin şunlar şunlardır.'' diye bir görev yüklemek hükumetimizin boyunu aşar. bu makam tamamen bağımsızdır. '' demek istemiştir lakin aynı sözleri okuyan bazı kişilere göre ise '' Ey Hilafet makamı ! Senin de suyun kaynadı. Kaldıracağım seni'' Demek istemiştir. Takdir siz okuyucularımın.
Resmi kayıtlara göre Mustafa Kemal'in halifelik konusuna bu kadar kısa bir cevap vermesi gerçekten de şaşırtıcıydı zira çok kısa süre önce TBMM tarafından seçilen son halife ile ilgili olarak TBMM'de şunları söylüyordu :
"Beyler! şüphe yok ki zât-ı hilâfetpenahiye "efendi" demek onun şerefinin değerini düşürür. Bu kullandığımız, "efendi” kelimesi ne yazık yaygın olduğundan kaldırılıp atılamıyor. Bu Rum sözcüğüdür. Rum Unvanıyla Halife'nin şerefi yükseltilmek isteniyor! Halife "hazrettir" ve ona "hazret” denilir. Ona dilimizde başka bir ünvan yoktur. Hâdi'mül Harameyen (Müslümanlara hizmet veren, Mekke ve Medine’ye hizmet eden.) onun gerçek tabirleri budur. Herkes kişisel olarak istediği lakabları kullanabilir. Fakat gerçek unvan "Halife-i müslimin'dir, Hadim'ül Harameyn’dir ve Hazrettir." [ Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri Cilt I Sa: 280 ]
[TRAJİKOMİK OLAN NEDİR BİLİYOR MUSUNUZ? 18 KASIM 1922'DE ''HALİFE'YE EFENDİ DEĞİL HAZRET DENİR, HALİFE-İ MÜSLİMİN DENİR, HADİMÜ'L HAREMEYN DENİR.'' DİYEN MUSTAFA KEMAL'İN 3 MART 1924'DE HALİFELİĞİ KALDIRMA GEREKÇESİ HALİFENİN HAZRET, HALİFE-İ MÜSLİMİN, HADİMÜ'L HAREMEYN UNVANLARINI KULLANMASIYDI. ]
Hiç bir soruya öyle bir iki satırlık cevap vermeyen Mustafa Kemal, şimdi halifelikle ilgili soruya bir iki satırlık bir cevap mı vermişti yani?
Bu bağlamda aslında Balıkesir'de '' Halifelik bizim şerefimizdir'' Diye başlayıp '' Hepimiz halifenin askerleriyiz.'' Diye biten bir konuşma yapmış olması fakat orijinal Nutuk gibi bu konuşmasının da sansürlenmiş olması mümkün müdür? Hem de bal gibi mümkündür. [ Evet, orijinal nutuk da sansürlenmiştir maalesef ama bu apayrı bir konudur. ]
Çünkü?
Çünkü Atatürk de bizzat kendisi itiraf eder bazı konuşmalarından pişmanlık duyduğunu ( ya da rahatsızlık diyelim ) Mesela İzmit'te sorulan bir soru üzerine '' Hükümetin dini İslamdır.'' demiş ama daha sonra NUTUK'ta böyle dediğinden pişman ( ya da rahatsız) olduğunu şu sözlerle dile getirmiştir:
"Efendiler, gazeteci muhatabımın sualine: Hükümetin dini olamaz, diyemedim. Aksini söyledim ''
Velhasılıkelam Mustafa Kemal Paşa da olsanız bazen söyledikleriniz ile söylemek istedikleriniz farklı olabiliyor. Bazen de söyledikleriniz birilerinin hoşuna gitmediği için Mustafa Kemal de olsanız sözleriniz sansürleniyor yıllar sonra.
Peki Mustafa Kemal'in Balıkesir'de '' Halifelik Şerefimizdir.'' Dediğini kim iddia ediyor?
Benim güvendiğim bir tarihçi olan Ahmet Anapalı diyor.
Şimdi eminim pek çok vatandaş '' Haaa o Kemalist mi'' demiştir. Ya da '' Haaa o mu? O Atatürk düşmanı mı?'' demiştir. Adam ne İsa'ya ne Musa'ya yaranamamış vesselam )))) Genelde doğru söylemiş o yüzden de yüz köyün doksan dokuzundan kovulmuş.
Peki Ahmet Anapalı'nın kaynağı ne?
İşin doğrusu bilmiyorum.
''Balıkesir Hutbesi ile ilgili en önemli kaynak olan Zafer-i Milli Gazetesinin 7 Şubat 1923 Tarihli sayısında var. İnanmayan oradan baksın.'' Dersem yalan söylemiş olurum zira evet böyle bir kaynak var ama o kaynakta var mı '' Halifelik şerefimizdir '' Diye bir söz? Bilmiyorum. Ama emin olduğum bir şey var: Böyle demiş olsam hiç bir Allah'ın kulu 7 Şubat 1923 Tarihli Zafer-i Milli Gazetesinin peşine düşmeyecektir. Ya söylediğime inanacaktır ya da '' Hastirr lan yalancı.'' diyecektir.
Elimde kesin delil olmadığı için Mustafa Kemal, Balıkesir'de kesinlikle ''Hilafet şerefimizdir'' demiştir diyemiyorum ama demiş olması dememiş olmasından daha akla yakın geliyor zira İngiliz ve Fransızlara '' Kapitülasyonları kaldırmazsanız hilafeti başınıza öyle bir bela ederim ki siz de şaşarsınız '' Mesajı en etkili şekilde ancak böyle verilebilirdi.
Taa Rüştiye yıllarında bile halifeliği ve saltanatı kaldırıp yerine Cumhuriyeti kurmayı düşünen Mustafa Kemal'in normal şartlarda Erzurum Kongresinde bile halifelik lehine tek bir cümle sarfetmesi düşünülemezdi ama şartlar normal değildi şimdi. Eninde sonunda kaldıracağı bir makam sayesinde baş belası kapitülasyonlardan kurtulma fırsatı ayağına kadar gelmişken bu fırsatı niçin tepsindi ki?
Genç Kurt Mustafa Kemal Paşa, Kırmızı Başlıklı Halifeyi yutmadan önce yani '' Suyumu bulandırıyorsun '' faslına geçmeden önce içinde bulunduğu vaziyetin ahval ve şeraitine göre tavır belirliyordu.
Peki 17 Şubat 1923'de İzmir İktisat Kongresinde '' Halifelik bu milletin başındaki beladır.'' Dedi mi?
Gelecek bölümde verelim cevabını. Bu bölüm çok uzadı
**********
NOT:
1- Balıkesir Hutbesi (Nutku) bu gazetede yayınlandı: Zafer-i Milli Gazetesi. [ Solda ]

2- Yukarıda gördüğünüz karikatür internette '' Mustafa Kemal Paşa Zağnos Paşa Camiinin minberinde 7 Şubat 1923 '' Diye paylaşılmış. Malum 1923'e henüz yeni alfabeye geçilmemişti. Bu dergi 1925'de kapatılmış, 1948'de tekrar yayın hayatına başlamıştı. Kısaca gördüğünüz karikatür 7 Şubat 1923 tarihli değil, 1948'den sonraki bir tarihte yayınlanmıştır. [ Sağda ]
( 7 Şubat 1923 Balıkesir başlıklı yazı Sami Biber tarafından 18.08.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu