Deneme / Kişisel Denemeler

Eklenme Tarihi : 7.02.2025
Okunma Sayısı : 129
Yorum Sayısı : 0
Gazi Mustafa Kemal Atatürk

 

        Uluslar, bünyelerinden çıkardıkları kahramanları anımsadıkça, yaşamın zorluklarını yenmekte kendilerine güç bulurlar.  O kahramanların ülkelerinin kuruluş ve yükselişinde yüklendikleri görevleri başarmalarındaki üstün niteliklerine ve anılarına büyük saygı duyarlar. Ruslar, büyük Rusya’nın kuruluşunda önemli rol sahibi bizlerin deli diye tarih kitaplarından öğrendiğimiz Büyük Petro’ya saygı duyarlar. Tıpkı ABD’nin kurucusu George Washington’a ABD yurttaşlarının saygı duydukları gibi. Bu örnekleri çoğaltmak olası…

 

        Şu gerçeği biliyoruz ki, 1683 II. Viyana bozgunundan sonra Osmanlı sürekli geri çekildi. Girdiği savaşlardan yenik çıkarak toprak kaybetti. Nihayet I. Paylaşım (I. Dünya Savaşı) da kaybedildi. Bu savaş sonucu imparatorluklar yıkıldı.

        Bu paylaşım savaşının yenenlerce öncelikli amaç Osmanlı topraklarına, Ortadoğu petrol bölgelerine çökmekti klasik deyişle. Yurdumuzun çeşitli bölgeleriyle birlikte Ortadoğu ve de başkentimiz İstanbul işgâl edildi. Osmanlı’ya imzalatılan Sevr Antlaşması ile 6 yüzyıllık imparatorluk tarihe karışmış oldu.

 

        İşgale uğrayan yurdu düşmanlardan temizlemek, yıkılan devletin yetine yeni bir devlet kurmak amacıyla Çanakkale kahramanı Mustafa Kemal: 1919 senesi Mayısının 19. günü Samsun'a çıktım.” Diyerek Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın ilk meşalesini alevlendirir. Mustafa Kemal’i, damarlarında asil kan taşıyan her Türk tanır. O’nu bu kez de yabancıların görüşleriyle anımsayalım:

 

        Lloyd George (1863-1945 İngiliz başbakanı): “İnsanlık tarihi birkaç yüzyılda bir dahi yetiştirebiliyor. Şu talihsizliğe bakınız ki, küçük Asya’da çıktı. Hem de bize karşı. Elden ne gelebilirdi…”

 

Hindistan’ı bağımsızlığa ulaştıran Mahatma Gandi: “Mustafa Kemal’in İngilizleri yenene kadar Tanrı’yı da İngiliz zannederdim.”

 

        Tunus devlet başkanı Habib Burgiba: “Bitap bir milleti birden çelikleştirmesini bilen bir adamın Atatürk’ün mucizesi… Sakarya Harbi, Sakarya Zaferi, yirmi yaşımın en kuvveti hâtırası olmuştur.” Mustafa Kemal sadece Türk Ulusunun olduğu kadar birçok mazlum ulusların da bağımsızlık sembolü olmuştur.

 

        Bunun içindir ki, Atatürk’ün şu ülkelerde heykelleri dikilmiştir:

 Bakü – Azerbaycan

ABD – Washington

Meksika – Mexico City

Küba – Havana

Romanya – Bükreş

Kırgızistan – Bişkek

Hollanda – Amsterdam

Avustralya – Canberra

Çekya – Karlsbad

Macaristan – Budapeşte

Şili – Santiago

 

Ve birçok ülkenin okullarında ders kitaplarında Atatürk öğretilmektedir genç kuşaklara…

 

        Ve UNESKO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Atatürk ile ilgili yaptığı tanım şöyledir:

 

“ Uluslararası anlayış, işbirliği ve barış yolunda çaba göstermiş üstün bir kişi,  Olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir devrimci,  Sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, İnsan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, yaşamı boyunca…”

 

        Mustafa Kemal’in ölümüne Türk Ulusu gibi dost- düşman birçok ulus üzülmüştür. Çünkü O, “Savaşın kartalı, barışın güverciniydi”. Bir İtalyan gazetesi şu haberle tarihin kaydettiği dünya liderlerine şöyle sesleniyordu.

 

 

 Sezar, İskender, Napolyon ayağa kalkın, büyüğünüz geliyor.”

 

Daha 57 yaşında erken ölümüyle Türk halkını büyük yasa boğan Atatürk hakkında Büyüklerimizin söylediği veciz sözleri yazmak bu yazı için çok çok fazla gelir. Sadece II. Cumhurbaşkanımız Celal Bayar: “ Atatürk, seni sevmek milli bir ibadettir.” Sözüne yer vereyim.

 

Türk ulusu asker bir ulustur. Ülkesi için canını seve seve vermesini bilir. Mustafa Kemal eşsiz bir asker, yenilmez bir komutandır. Ömrünün en güzel 11 yılını ülke savunmasında savaş meydanlarında geçirmiştir. Savaş meydanlarında komuta ettiği ordulara verdiği tarihe mal olan unutulmaz emirlerini hatırlayalım:

 

“Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum.”  Çanakkale savaşlarında…

 

“Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz.” Sakarya savaşında…

 

        “Amaç düşmanı yenmek değil, düşmanı yurtta imha etmektir… Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri.” Başkomutanlık Savaşlarında…

 

        İşte Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşları’nda ünlemiş bir Osmanlı subayı, Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın Başkomutanıdır.

 

        Ulusal Kurtuluş Savaşı’mız, “Türk’ün ateşle imtihanıdır.”  Savaş sonunda tarih sahnesinden silinmememiz sağlandı.  Savaşın başkomutanı Mustafa Kemal ve O’nun silah arkadaşları ve de kahraman ordumuzla ne kadar övünsek azdır. Bu nedenle Mustafa Kemal şanlı ordumuzun sonsuza kadar başkomutanı olarak gönlümüzde yaşayacaktır. Ve her Türk çocuğu Mustafa Kemal’in askeridir.

 

        “Aç çıplak savaştık tipide karda,

        Kartallar avladık sarp kayalarda.

        Sakarya önünde Dumlupınar’da

        Ulu gazimize imtihan verdik.”

 

        Mustafa Kemal tam bağımsız ülküsünü hayata geçirdi. Türk Ulusunu ortaçağ karanlıklarından çıkarıp bilimin ışına kavuşturma yolunda çok çalıştı. O bağlamda O’nun izinden yürümek, O’nun askeri olmak bir onurdur Türk çocukları için…

 

       

( Gazi Mustafa Kemal Atatürk başlıklı yazı sahara tarafından 7.02.2025 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu