Modern zamanların en önemli gücü basın,kendisini cilalayarak,devletin üç erkinin yanındaki yerini ve hatta diğer 3 erki belirleyecek şekilde almaya calışıyor.

               Sezgisi güçülü piyasa adamları 1960 yılından sonra basın yolu ile devletten önce sermayeyi ele geçirme ve ihale işlerini halletme aracı olarak ellerindeki yasal ve korunaklı gücü kullanmaya çalışmışlardır.

               4.Güç olarak kendisini batı hukuk sistemlerinde hissetiren KAMUOYU. Basın yolu ile etkileşime acık olduğu için yerini almıştır. Bilinçli vatandaş asparagas haberlerle,masa başı ilkel yorumlarla etkiye kapalıdır. Bilinçi , genel harekete dahil aslında bilinçisiz kitle basın nufuzundadır.

             Böyle kudretli bir yapıya sahip olmanız İÇİN ilkokul mezunu ,TC  vatandaşı olmanız ve bir dilekçe ile Savcılığa bildirimde bulunmanzı yeterli .

              Basın yada medya toplumun avukatlığını yapmaktır. Bireysel anlamda avukat aldığı ücret mukabili hukuki yardımda bulunurken toplumun avukatlığını ,hak savunuculuğunu   basın yaspmaktadır. Böylr nitelikli bir iş için yasal şartların bu kadar kolay elde eidlmemesi  gerekir.

            Basın özgürlüğü ,anayasal bir özgürlük olup basın ın rahatca hareket etmesi için öngörülmüş bir anayasal  kavramdır.

             Basın özgürlüğünün içeriği dış müdahele kabul etmemesi sansuru affedilmez olarak kabul etmesidir. Burada hak ve özgürlük çatışmasını kanun koyucu belirleyecektir.

            Suç propagandası  basın özgürlüğünün içersinde midir ? İş takipçiliği basın özgürlüğü kapsamındamıdır? Basın hürriyeti ,belirli nitelikleri taşımasa bile ona malik olma hürriyetini kapsar mı?

          Tabi ki bu cevpların hepsinin ideal anlamda HAYIR  olması gerekirdi.

           Terör örgütünün renklerini yada 30-40 kişinin yaptığı eylemi tüm şehire şamilmiş gibi haber yaparsanız. Kamerayı zoom tekniği ile kitleyi yaygın gibi gösterirseniz. Bunun haber verme yada haber okuma hürriyeti değil SUÇ VE SUÇLUYU PROPAGANDA YAPMA  suçuna dönüştürür.
         Kamu güvenliği ve esenliği olmazsa diğer HAKLARIN VE ÖZGÜRLÜKLERİN  hiç birisinin anlamı olmaz. O halde olaghan hale gelmiş kitflesel gösterilerin haber niteliği taşımayacağından ,haber olarak iletilmesi Türkiye şartlarında sadece terör eylemlerine ivme kazandırır. Terör renklerinin haber edilmesi propaganda kapsamında değerlendirilmelidir.  

           Yine bir diğer HAYIR  cevabı verdiğimiz ,her önüne gelen şekli şartları taşımayan insanların medyada yerini almasıdır. Oysa ÖZGÜ YATIRIM KURALI getirilerek medyada yatırım yapan kişinin dogrudan yada 3.kişye kadar akrabaları dahil yada  dolayısı ile ücreti verdikleri de 3.kişileri kapsayacak şekilde başka bir sektörde iş ve eyleminin olmaması kuralı getirilerek bu kudretin sadece basın özgürlüğüne dayanarak hizmet eden bir kurum haline getiirsiniz. Özgürlük başı boşluk değildir. Suç işleme suç şleme zemini oluşturma hakkı vermez.

          Basın yayın okullarının tabela bazında dahi olsa her yerde kurulduğu kursların iş ve işçi buma kuramları ile açılabilmesinin mümkün olduğu hallede böyle kutsal bir göreve yapacak insanlara şekil olarak da olsa belli diploma veya sertifika yada mesleki eğitim zorunluluğu getirilmemlidir. Yazarın yada muhabirin özgürlüğü sermaye sahibinin de özgürlüğü anlamına glmez. Tıpkı meclis üyesi vekilin meclis faaliyetlerinde dokunulmaz olması  hali ama suçüstü halinde normal olarak yargılnması gibi bir haldir

          Basın yasası tüm özel yayın ve internet yayınlarınıda kapsayacask şekilde bir kurallar bütününe kavuşturulmalıdır.

          Yoksa bu ülkede medya patronu olarak bir gecede zengin olanları görceğimiz gibi iktidar değişikliklerinde bir gecede batanlarıda görmemiz kaderdir.. Yada terör denen lanet hep başımızda demoklesin kılıcı gibi  tepemizde sallanacak demokraisiyi sekteye ugratacak gibi imalarda bulunmaya devam edecektir

( Özgür Basın,esir Okuyucu Mu başlıklı yazı HALİLİ tarafından 2.07.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu