Farkında olmadan bizim yaşam şartlarımızın daha iyi olması için çalışan canlılar var. Kimisi börtü böceğiyiyerek hizmet erdeken kimiside sporlanmaya yardımcı olarak doğanın yeşil kalmasına yardımcı olmak ta kimi kuşlarda yediği tohumların yayılmasına ardıç kuşun yaptığı gibi katkı sağlar
İnsan dışındaki diğer canlılar bu görevi bilmeden de yapsalar insalar içerisinde bu görevi profesyonel olarak aldıgı ücret mukabili yapan olduğu gibi amatör ruhla herhangi bir ücret almadan da yapanlar vardır. Bir polis aldığı maaş karşılığında daha huzur ve güvenlik içinde yaşamamızı sağlarken bir ormancı d akoruma ve ormanı geliştirme cabasını verir.
Dernek ve kooperatiflerle bir kısım işler vardır ki biz bu insanların bizim çalıştıklarını nasıl fedakarlıklar yaptıklarının farkında bile olmayız.
Denizlerdeki kaçakçılarla mücadeleyi görev ediniş bu insanlar kanun larında kendilerine verdiği idari para cezası mülki amire ve kolluga haber verme el koyma gibi yetkilerini kullanarak denizlerimizin soyulmasına ve balık ırklarının korunmasına yardımcı olurlar.
Liman ve barınakların yönetimi disiplini üyelerinden para toplayarak hizmetlerinin devamlılıgını bu insanlar sağlar.
Bu insanların karşısında da gayrimeşru geçimi ilke edinmiş vergi ve doğa kanunlarını tanımadan kısa günün karını en çok ne kadar yaparım diye düşünen ve uygulayan kaçak trolcüler ve gırgırcılar denizin dibini sürüyerek alt üst ederek tüm balık yumurta ve yuvalarını dagıtarak boyutuna bakmaksızın balıkları avlayarak korkunç kazançlar elde ederler.
3 aylık sezonunun da yasal bir balıkçı teknesi 10.000-15.000 TL arsası para kazanırken kaçakcıların günlük kazancları bu oranı yakalamakatadır.
Sahil Güvenlik ekiplerini atlatmak ve aldatmak için koydukları istasyon vazifesi gören eski ve ebat olarak daha küçük tekneler kendi aralarında kurdukları uyarı sistemleri ile bu kaçakçılığın yol aşmasına sebep olmaktadırlar.
Dünya Kooperatifçilik yılı olarak 2012 yılı Bİrleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiştir. Üretimin ve paylaşımın hakca yapıldıgı kooperatifçilik aslında azgın ve vahşi kapitalizimnde dişlerinin törpü aracıdır.
Balıkçı kooperatif ve başkanları bu anlamda büyük vazifeler görmektedirler. Öyleki can siparene calışırken kacakçıları kanun gereği limana sokmazken,onlara idari para cezaları kesip sahil güvenlik ve poisiye tedbirleri uygularkaen HEDEF te olduklarının ve gayrimeşru geçim sağlayan bir kısım balıkçıların işlerini bitirebileceğini bilerekde yiğitce vazife yaparlar.
Deniz konsunda yeterince ihtisas sahibi olmaya n devletimizi dahi avlanma bölgelerinin tesbitinde analiz örneklerni bu kooperatif başkanlarının yer göstermeleri ile tesbitini yapmaktadır.
Böyle bir görevi yapan insanların karşılığında aldıkları ne diye sordugunuzda maddi oalrak cevabı hiç olacaktır. Saldırıya ugrama,bıçaklı yaralama,ateşli silahla yaralama ile ilgli bu konuda onlarca acılmış İstanbul Yargı cevresinde dosya vardır.
Doğanın korunmasına yardımcı olan tüm sivil toplum örgütleri denizle ilgili bu konuya duyarsız kalmamalı,ortak platformlar oluşturularak doğanın korunması bilincinin en azından kacak avcılık yapanlşarda oluşumunun sağlanması cabasına katkı sağlanmalıdır. Sadece polisiyer tedbirlerle bu iş engelenemeyeceği için BALIĞIN BİTMESİ,SİZİNDE BİTMENİZ anlamaına gelir şekilde ortak bilinç oluşturulmalıdır