PROJE ÜRETMEK…
Soyut düşüncenin,bilgi ile harmanlanarak yapım öncesi dizayn halidir. Bu durumda düşünce ve bilgi sahibi olmayan değil proje soyut bir fikir bile üretemez
Siyaset toplumsal düzende topluma katma değer katan proje üretme sanatıdır..laf salatası deüil cene suyu corba hiç değil ögle olursa ana muhalefet ile yavrularının düştüğü hal ile 3 seçimdir büyüyerek çıkan iktidar partisinin hali ortadadır.
Bu ne iktidara yagdanlık olmak için yazılmış nede laf olsun torba olsun muhalefete akıl fikir versin diye yazılmış bir yazıdır.
İstanbul dışında yaşayanlar da haliç i bilir. Anap Zamanında mavi gözlü Bedrettin DALAN Büyükşehir belediye Başaknı iken gözlerim gib yapacağım demişti. Zira haliç Batakhane misali tüm dericilerin,demircilerin sanayi atıkları ile bataklık haline dönüşmüş ve genzinizi yakan kesif bir koku ile giderdiniz. Bu anlatılanlar milattan önce değil 25 yıl evvelinden bahsediyoruz
Osmanlının Haliçi altın boynuz olarak batılılarca telaffuz edilmiş boğazdan karaya girşi yapmış yaz kış göl misali görüntüsü ile saltanat kayıklarının gezi güzergahı balıkçların dogal barınagı vazifesi görmüş bir doğa harikası yerdir.
Etrafına yapılan minia türk gibi sanat harikası eserlerin minyatürü ile elinizi altında,dünyada eşi benzeri olmayan dev akvaryum,yeşil alanlarla oluştuturlmuş rekreasyon alanları bir zamanlar dökülüp izbe yerlerin aydınlanan yüzü olarak karşımıza çıkıyor.
Tüm bu anlatılanlar ışığında Haliç Osmanlının zamanında cağlayanların çağladığı şimdi beton yığını haline dönen Çağlayan –Gültepe ve Alibeyköy sırtlarından artık dogal kaynak ve yagmur suları ile beslenemeyen kuru dere haline dönüşmüş ve kimi noktaları gecekonducularca talan edilmiş dere yatakları halice akamamaktadır. Duragan su bu vesile ile bile kokar. Akvaryumcular bilir ayda bir suyunu değiştirmezseniz bir süre sonra tertemiz su kokmaya başlar .İşta halic te doğal su yolları ile beslenemeyince tek taraflı boğaz suyunun gel gitleri ile kendini canlı tutamamaktadır.belli noktalarda canlı olmadığı gibi canlı çeşitlenmesi de ortadan kalkmıştır.
Kağıthane deresi son dere yataklarından birisidir. Adı var kış harici suyu olmayan dere için geliştirilen muhteşem proje Tüm Eyüp ün kutsiyetine uygun olarak ve kagıthane nin tarihten gelen fakir görünümüne nokta koyacaktır.
Sarıyer den pompalarla boğaz suyunun yer altından büyük borularla getirilerek dereye su basılması fikri,Fatih in sonuç olarak değil eylem başlangıcı olarak gemileri karadan yürütmesi ile eşdeğerdir. Allah bu proje sahibinden razı olsun .
Bu proje sayesinde, Kağıthane Deresi'ne günde 260 bin metreküp boğazın suyu pompalanarak Haliç'te temiz su sirkülasyonu sağlanacak.
Boğaz suyu, Haliç'teki çözünmüş oksijen miktarını artırarak biyolojik çeşitliliğin artmasını sağlayacak, bir zamanlar kötü kokusuyla yanına yaklaşılamayan bu bölge, bugün birçok balık türünün yaşadığı, kültürel ve spor etkinliklerinin yapıldığı bir alan halini almış olacak.
Proje kapsamında Sarıyer'den alınan deniz suyu tünel ve terfi merkezleri ile Haliç'e ulaştırılıyor. Haliç'te oksijen miktarının artmasıyla biyolojik çeşitlilik deartacak. Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasında 5 kilometre uzunluğunda 2,2 metre çapında tünel yapıldı. Deniz suyu 21 metre derinlikte Ayazağa Deresi'ne pompa ile aktarılacak ve günde 260 bin metreküp boğaz suyu Haliç'e akacak. Haliç'in suyu 1 yılda 3 kez yenilenecek.
Haliç'teki su sirkülasyonu ve ekolojik yaşam kalitesi artacak. Haliç Çevre Koruma Projesi'nin son etabının maliyeti 44 milyon Türk Lirası. Bugüne kadar ise 758 milyon dolar harcandı. Islah çalışmaları başlatıldığında suyun derinliği 50 santimetreye kadar düşmüştü. Kirlilik yüzünden sandallar ilerleyemiyordu. Yapay adacıklar oluşmuştu
Kötü İnsanın doğayı katletmesine karşı iyi insanın bir başkaldırı olarak doğadan taraf olmasıdır.